Fit

Fakultet za informacione tehnologije (FIT) osnovan je 2006. kao prvi privatni fakultet u Crnoj Gori u oblasti informacionih tehnologija. Misija Fakulteta je da studentima obezbijedi kvalitetne i savremene studijske programe u oblasti informacionih tehnologija koji imaju za cilj da obrazuju stručnjake spremne za buduće izazove informacionog društva i nove tehnološke sisteme.

Studijski programi se kontinuirano usklađuju sa potrebama IT industrije i preporukama međunarodnih strukovnih udruženja (IEEE, ACM), što obezbjeđuje međunarodnu uporedivost studija, a studentima pruža mogućnost da nastave školovanje na sličnim fakultetima u Evropi i svijetu. Primjenjujemo projektni pristup u učenju što omogućava studentima/kinjama da steknu praktične vještine samostalnog rješavanja problema u oblasti informacionih tehnologija, a koje su potrebne za uključivanje u savremene tokove IT poslovanja bez dodatnog stručnog usavršavanja.

Vrijeme provedeno na FIT-u predstavlja prvi korak u pravcu kreiranja uspješne IT karijere i razvijanja sposobnosti da se povežu teorija, praksa, inovacije i intelektualna radoznalost.

Na Fakultetu za informacione tehnologije se izučava jedan studijski program Informacione tehnologije na osnovnim, specijalističkim i master studijama, sa dva modularna usmjerenje i to:

  • Softversko inženjerstvo
  • Informaciono-komunikacione tehnologije

Nastava je usklađena sa aktuelnim potrebama privrede za stručnim IT kadrovima, tako da se tokom studija studentima omogućava da steknu diplome velikih svjetskih kompanija koje su priznate u cijelom svijetu (Microsoft, Cisco, Oracle, Cambridge, ECDL). Ove diplome pružaju dokaz da studenti našeg fakulteta posjeduju znanja koja su ekvivalentna znanjima koja pružaju poznati svjetski fakulteti iz ove oblasti. Za izvođenje nastave angažovani su domaći i strani profesori koji su se afirmisali kao vodeći eksperti u pojedinim oblastima.

Upisom relativno malog broja studenata (100), organizacijom nastave, vježbi i seminara u malim nastavnim grupama (od oko 20 studenata), afirmacijom interaktivnog pristupa u izvođenju pojedinih oblika nastave u savremeno opremljenim salama i laboratorijama, uz stručnu praksu koja se kontinuirano izvodi tokom ljetnjeg i zimskog raspusta, obezbjeđuju se svi potrebni uslovi da studenti dobiju neophodna znanja koja se očekuju od savremenih IT stručnjaka.

Uvođenjem Distance Learning Systema (DLS), Fakultet za informacione tehnologije postao je prvi fakultet u Crnoj Gori na kojem je omogućeno studiranje (učenje) na daljinu. Studenti koji odaberu studiranje na daljinu prolaze isti nastavni plan i polažu ispite zajedno sa studentima koji studiraju na klasičan način i nakon uspješnog završetka studija dobijaju istu diplomu kao i studenti koji studiraju na na klasičan način.