Kineski ambasador u posjeti Univerzitetu “Mediteran” Podgorica

Izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. Fan Kun posjetio je u utorak, 09. juna, Univerzitet “Mediteran” Podgorica i sastao se sa rektorom institucije, profesorom dr Savom Markovićem. Sastank NJ.E. Kuna i rektora Markovića je drugi po redu, nakon prvog zvaničnog susreta u Kineskoj ambasadi, organizovanog u februaru ove godine https://unimediteran.net/2024/01/23/osnazivanje-saradnje-izmedu-univerziteta-mediteran-podgorica-i-ambasade-narodne-republike-kine-u-crnoj-gori/

Sastanak upriličen u prostorijama rektorata našeg univerziteta, služio je za konkretizaciju ranijih dogovora kao i definisanje oblasti obrazovanja, u kojima će se početi intenzivnije sarađivati sa kineskim partnerima. Na sastanku, kome su ispred Univerziteta “Mediteran” Podgorica prisustvovale i rukovoditeljka kancelarije za međunarodnu saradnju mr Nataša Kraljević i ekspertkinja za procjenu kvaliteta mr Dragica Anđelić, govoreno je o saradnji koju je naš univerzitet razvio sa kineskim partnerima u pojedinim oblastima, kao i o potrebi za snažnijom saradnjom u budućem periodu.

Nj. E. Fan Kun je istakao da je Kina prvenstveno zemlja mira, koja nesebično dijeli svoje znanje i resurse sa zemljama na Balkanu i potvrdio, da će se maksimalno založiti da se uspostavi zdrava, kvalitetna i korisna za obje strane saradnja, između Univerziteta “Mediteran” Podgorica i kineskih univerziteta, u oblastima koje pokriva naš univerzitet.

Rektor Savo Marković je istakao značaj Kine na globalnom nebu kao i njen značaj u obrazovanju, te pohvalio zalaganje ambasade za saradnju koju Univerzitet “Mediteran” Podgorica smatra izuzetno važnom.

U nastavku susreta, NJ. E. Kun i rektor Marković su razmijenili poklone kao znak pažnje, a profesor Marković je takođe uručio otvoren poziv Njegovoj Ekselenciji da u sledećem semstru, održi predavanje na našem univerzitetu.

Kategorija vijesti ,