Održano gostujuće predavanje pisca Đorđa Matića na Univerzitetu “Mediteran” Podgorica

U petak, 12. maja, u organizaciji Etičkog odbora Univerziteta “Mediteran” Podgorica predavanje je održao pisac i pjesnik Đorđe Matić na temu “Integritet i stvaralaštvo”. U sali ispunjenoj studentima, profesorima i zainteresovanom javnosti, Matić je, u razgovoru sa mr Dragicom Anđelić, ekspertkinjom za kontrolu kvaliteta Univerziteta razgovarao o kulturi sa ovih prostora i problemima u njenoj percepciji kada se govori o Evropi i svijetu.

Potencirajući važnost osvješćivanja sopstvene kulture, Matić je navodeći stvaralaštvo umjetnika sa ovih prostora, u raznim istorijskim epohama, primjerima referisao na tijesnu vezu integriteta i stvaralaštva, posebno osvrnuvši se na djela Kiša i Crnjanskog, kao najboljih primjera umjetnika koji su djelovali u prostorima zapadne kulture.

U daljem razgovoru, koji se vodio u najvećoj mjeri sa studentima, a odnosio se na aktuelna pitanja mladih generacija i dilemi između djelovanja u ovom prostoru ili opcijama odlaska iz zemlje, Matić je objašnjavao neophodnost upoznavanja tuđih kultura, ali i na važnosti djelovanja u sopstvenom kulturnom prostoru.

Osim gostovanja na Univerzitetu “Mediteran” Podgorica, Đorđe Matić boravi u Podgorici povodom promocije svog prvog romana “Niotkuda s ljubavlju”. Ovo je njegov prvi dolazak u Crnu Goru.

Kategorija vijesti