Student Fakulteta za informacione tehnologije, Momir Savić, održao prezentaciju o digitalnim blizancima i pametnim kampusima na Tehničkom univerzitetu Sofija

Momir Savić, student treće godine Fakulteta za informacione tehnologije Univerziteta “Mediteran” Podgorica, koji trenutno boravi na jednosemestralnoj mobilnosti na Tehničkom univerzitetu Sofija (TU Sofija) u okviru Erasmus+ programa,23. maja je održao prezentaciju na temu “Digital twins and smart campuses (Digitalni blizanci i pametni kampusi)”. Prezentacija je održana u sklopu međunarodne Erasmus+ nedelje, koja okuplja studente i akademske stručnjake iz različitih zemalja radi razmjene znanja i iskustava.

U svom izlaganju, Momir je ukratko predstavio sebe i svoje iskustvo tokom mobilnosti. Istakao je da mu je Erasmus+ program mobilnosti omogućio da proširi svoje akademske vidike, stekne nova znanja i vještine, kao i da izgradi mrežu profesionalnih kontakata i međunarodnu akademsku saradnju. Nakon uvoda, Momir je predstavio i projekat na kojem radi na TU Sofija. Projekat se bavi razvojem digitalnih blizanaca i njihovom primjenom u kreiranju pametnih kampusa. Digitalni blizanci su virtuelni modeli fizičkih objekata ili sistema, koji omogućavaju praćenje, analizu i optimizaciju performansi u realnom vremenu. Ova tehnologija ima široku primjenu u različitim industrijama, a posebno je korisna u obrazovnim institucijama za poboljšanje upravljanja resursima i unapređenje studentskog iskustva. Momir je istakao ključne prednosti korišćenja digitalnih blizanaca u kontekstu pametnih kampusa, kao što su efikasnije upravljanje infrastrukturom i energetska efikasnost kampusa.

Momirovoj prezentaciji prisustvovali su: dekanka Fakulteta za informacione tehnologije Univerziteta “Mediteran” Podgorica, prof. dr Maja Delibašić, profesor Velimir Strugar kao i rukovodilac IT službe Univerziteta “Mediteran” Podgorica, Predrag Glomazić.

Kategorija vijesti , ,