Otvaranje izložbe “MEDEJA” – ilustracija radova predstave MEDEA DESIR, Astragali teatra iz Lećea

Otvaranje izložbe ” MEDEJA” – ilustracija radova predstave MEDEA DESIR, Astragali teatra iz Lećea

Predavanje i radionica sa studentima

Gost/predavač: dr Fabio Tolledi, umjetnički direktor Astragali teatra, pisac i profesor

utorak i srijeda (12 & 13. mart)2024. godine

FVU, Univerzitet “Mediteran” Podgorica i KC “201 Engaging Space”, Podgorica

U utorak 12. marta u KC 201 Engaging space u 18h biće održano predavanje pisca i pozorišnog reditelja predstave Medea Desir dr Fabija Tolledija na temu “Teatar i sukob između mita i tragedije” koje će najaviti otvaranje izložbe Medeja, u 19h takođe u prostoru KC 201 Engaging space, studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti. Izložbu čine radovi studenata III i IV godine FVU, polaznika modula Ilustracija, a izložba je rezultat jednosemestralnog rada na ilustrovanju italijanske predstave Medea Desir, reditelja Tolledija. Studenti su: Isidora Avramović (III) Jovana Jovanović (III) Petar Đurišić (III) Jana Tešanović (IV) Damjan Vujošević (IV), a izložbu će otvoriti dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti prof. mr Marija Džoganović, kustoskinja izložbe i profesorka na modulu ilustracija.

Saradnja Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta “Mediteran” Podgorica i Astragali teatra uspostavljena je prošle godine posjetom dijela akademskog kadra Univerziteta, Astragali teatru u Lećeu, koje je rezultiralo potpisivanjem Memoranduma o saradnji dvije institucije i zajedničkim aktivnostima https://aplusme.me/crnogorski-umjetnici-i-predstavnici-organizacija-u-kulturi-u-sluzbenoj-posjeti-italiji/ .

U srijedu 13. marta u ateljeu Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta “Mediteran” Podgorica, sa početkom u 10h, dr Tolledi održaće interaktivnu radionicu “Pozorište slika” sa studentima Fakulteta vizuelnih umjetnosti.

***********************************

Opis predstave MEDEA DESIR, reditelja Fabija Toledija

“Tražeći te u tišini, u bijegu, u želji koja se ne usuđuje, u tvojoj ruži, tek procvjetaloj.”

Medeja je priča koju su mnogi pisci kroz istoriju i umjetnici gradili u višestruki mit o izgananoj ženi, ženi strankinji, a pozorišno pisanje predstave MEDEA DESIR se kreće na različitim nivoima: Medeja je žena, divlja strankinja, stvorenje različitosti, koje se opire i voli. Ljubav iznad svake vrijednosti, iznad svakog morala. Ona se opire i bježi, mlada kraljica, čuvarka dubokog i drevnog znanja. Korijen njenog imena je Med, a odnosi se na lijek, lijek koji liječi i truje. Koji može spasiti ili ubiti. Korijen otrova, korijen nečega što se transformiše i mijenja. Medeja, protjerana i stigmatizovana, a njeno slamanje je moguće isključivo kroz njenu strast. Medeja voli, Medeja voli ljubav, Medeja živi u želji da uzima, daje i oblikuje život.

Trejler predstave: https://www.youtube.com/watch?v=EsWVgGRKKrA

***********************************
Fabio Roberto Tolledi je umjetnički direktor, pisac i profesor. On je pozorišni reditelj i dramaturg Astragali Teatra u Lećeu, od 1992. godine i rukovodi svim programima pozorišta koje fiansira Ministarstvo kulture Italije. Predsjednik je Italijanskog centra Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), potpredsednik ITI za Evropu i sekretar mreže ITI Teatar u zonama sukoba. Doktorirao je sociologiju. Bio je umjetnički direktor mnogih međunarodnih projekata, stvarajući saradnju sa pozorištima, institucijama, univerzitetima i međunarodnim umjetnicima. Njegovih više od 50 predstava postavljeno je širom svijeta. Bio je dugogodišnji profesor sociologije na Univerzitetu Salento u Lećeu. Tolledijev rad se fokusirao na režiranje radionica i interkulturalnih pozorišnih predstava sa timom izvođača iz različitih zemalja, stvarajući zajedničke višejezične i specifične predstave. Priređivao je predstave i držao predavanja, seminare u više od 45 zemalja, uključujući i konfliktne zone, na četiri kontinenta.

Kategorija vijesti ,