Info dan Programa Evropske saradnje u nauci i tehnologiji (COST) – 9. aprila u Podgorici

Ministarstvo prosvjete, nauke inovacija i  Crne Gore i COST asocijacija organizuju Info dan posvećen Programu Evropske saradnje u nauci i tehnologiji (European COoperation of Science and Technology – COST), 9. aprila 2024. godine u Podgorici, sa ciljem promocije dijela aktivnosti ovog veoma značajnog Programa. Info dan će otvoriti prof. dr Anđela Jakšić Stojanović – ministarka prosvjete, nauke i inovacija i dr Ronald de Bruin – direktor COST asocijacije.

Izuzetna važnost ovog Programa ogleda se u umrežavanju naučnih timova i podsticanju i jačanju međunarodne naučne saradnje. Visoka reputacija COSTa, ali i kooperativna atmosfera u samim COST akcijama i njihova otvorenost (prije svega za mlade istraživače) su ključne karakteristike ovog Programa.

COST asocijacija se bavi finansiranjem istraživačkih mreža/projekata koje se nazivaju COST action. COST akcija je projekat posvećen naučnoj saradnji, koji nadopunjuje nacionalne istraživačke fondove i nudi otvoren prostor za saradnju među naučnicima širom Evrope (i šire) i time podstiče napredak i inovacije u istraživanjima. Dakle, COST podržava umrežavanje istraživača kroz naučne i tehnološke mreže, koje su otvorene: za sve oblasti nauka (uključujući interdisciplinarne), za nove i originalne (inovativne) ideje, partnere (javne i privatne, velike i male) i istraživače u svim fazama karijere (mlade i starije istraživače). COST akcije predstvaljaju odličnu šansu za razmjenu iskustava sa naučnicima širom svijeta i idealno mjesto za ulazak mladih istraživača u svijet nauke, svakako zahvaljujući posebnim strategijama za uključenje istraživača na početku karijere.

Predstavnici COST Asocijacije iz Brisela, dr Ronald de Bruin i g-đa dr Radenka Krsmanović Whiffen upoznaće zainteresovane, 9. aprila u hotelu Hilton, o aktuelnim mogućnostima u ovom Programu, promovisanju i širenju istraživačke izvrsnosti i uticaju kroz umrežavanja.

Procedure za učešće istraživača iz Crne Gore predstaviće mr Martina Lukić – nacionalni COST koordinator, a iskustvo u COST programu uspješni učesnici u COST akcijama iz Crne Gore.

Cjelokupni program info dana je na engleskom jeziku.

Pozivamo vas da potvrdite učešće na Info danu najkasnije do 25. marta putem e-mail adrese: martina.lukic@mpni.gov.me

Očekujemo vas 9. aprila od 9:30h u hotelu Hilton!

Agendu COST info dana možete preuzeti ovdje.

Kategorija vijesti ,