Medeja kroz prizmu studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti

U utorak 12.marta, u Kulturnom centru “201 Engaging Space” otvorena je izložba studenata modula ilustracija, Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta “Mediteran” Podgorica. Govorili su: dr Fabio Tolledi, umjetnički direktor Astragali teatra u Lećeu, prof. mr Marija Džoganović, dekanka FVU i Ana Janković, umjetnička direktorica KC 201

U prepunom prostoru Kulturnog centra “201” koji posljednjih godina svojim programom i konceptom čini značajne korake u razvoju nezavisne umjetničke scene glavnog grada, otvorena je izložba “Medeja” koju čine 15 ilustracija italijanske pozorišne predstave “Medea Desir” reditelja i pisca Fabija Tolledija. Izložene ilustracije su nastale kao rezultat jednosemestralnog nastavnog procesa na Modulu Ilustracija, na Fakultetu vizuelnih umjetnosti. kojim je rukovodila prof. mr Marija Džoganović.

U uvodnoj riječi, goste je pozdravila umjetnička direktorica KC 201, gđa Ana Janković i istakla da je kao alumni Fakulteta vizuelnih umjetnosti jako zadovoljna saradnjom sa našim fakultetom i ponosna na kvalitet koji ta višegodišnja saradnja kreira i stvara. Nakon najavnog dijela, dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti prof. mr Marija Džoganović se kratko osvrnula na rad sa studentima, upoznavajući publiku sa procesom nastanka izložbe, istakavši ilustrovanje pozorišne kao novitet u modulu koj vodi i dodala da se ulazak u pozorišni prostor pokazao veoma inspirativan i važan za studente i njihovo stvaralaštvo.
U predavanju koje je uslijedilo, dr Fabio Tolledi je upoređujući mit i tragediju kroz teatarsko prikazivanje Medeje, upoznao publiku sa svojim radom ali i konstatovo tačke spajanja svojeg pozorišnog stvaralaštva sa studentskim izražavanjem, kroz aktuelnu izložbu.

Izložba Medeja i predavanje dr Tolledija nastalo je saradnjom Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta “Mediteran” Podgorica, Astragali teatro u Lećeu i Kulturnog centra 201 Engagin Space,a događaju su prisustvovali, rektor Univerziteta “Mediteran” Podgorica, prof. dr Savo Marković, prorektor Univerziteta prof. dr Darko Lacmanovic, NJ.E Andreina Marsella, ambasadorka Italije u Crnoj Gori, profesori sa FVU i Univerziteta “Mediteran” Podgorica, umjetnici, studenti, stručna i umjetnička javnost.

Kategorija vijesti ,