Održano takmičenje u digitalnim vještinama za srednjoškolke

Povodom Međunarodnog dana djevojaka i djevojčica u ICT-u, 27. aprila, Fakultet za informacione tehnologije i Udruženje studenata tog fakulteta (USFITUM), uz podršku Ministarstva prosvjete, organizovali su takmičenje u digitalnim vještinama za učenice srednjih škola u Crnoj Gori.

Na samom početku događaja, prisutne su pozdravili dekanka Fakulteta, prof. dr Maja Delibašić i predstavnik USFITUM-a, student 2. godine, Nikola Vasović, koji su istakli značaj žena u oblasti tehnologija. Riječi podrške i snažne poruke učenicama su uputile i sedam uspješnih žena koje zauzimaju značajno mjesto u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u Crnoj Gori.

Od 27 prijavljenih učenica, njih 19 je učestvovalo u izradi veb prezentacije na onlajn platformi WordPress, na temu koju su dobile na samom takmičenju – Žene u ICT-u. Nakon toga, stručni žiri, koji su činili prof. dr Goran Šuković, direktor Logate instituta, Marina Matijević, načelnica odjeljenja za IKT, statistiku i digitalizaciju u Ministarstvu prosvete, Vanja Grgurović, načelnica Službe za informacione sisteme u Upravi za inspekcijske poslove, Damira Kalač, novinarka i informatičarka i dr Nađa Žarić, saradnica na Fakultetu za informacione tehnologije Univerziteta “Mediteran” Podgorica, odabrao je 10 finalistkinja koje su predstavile svoje radove.

Iako je imao izuzetno težak zadatak, žiri je odlučio da pobjednice budu: 1. mjesto Katja Pejović, učenica 2. razreda Gimnazije “Slobodan Škerović” Podgorica, 2. mjesto Iris Brkanović, učenica 3. razreda Gimnazije “Slobodan Škerović” Podgorica, 3. mjesto Tamara Jovićević, učenica 2. razreda Gimnazije Cetinje. Sponzori takmičenja su obezbijedili veoma vrijedne nagrade čiji ukupni fond premašuje 4 000 eura: Katja je dobila jednogodišnju stipendiju na FIT-u koju dodjeljuje Univerzitet “Mediteran” Podgorica, Iris je osvojila pametni telefon koji je dodijelio Telekom Crna Gora, a Multicom Retail je Tamari poklonio tablet. Logate institut je pobjednicama poklonio kurs po izboru, a dodijelio je i kurs za još dvije učenice.

Kategorija vijesti ,