Učešće Univerziteta Mediteran Podgorica na panel diskusiji “Strateško planiranje digitalizacije visokog obrazovanja u Crnoj Gori u post COVID19 eri”

Panel diskusija u organizaciji Nacionalne Erasmus+ kancelarije organizovane 9. februara u prostorijama Privredne komore Crne Gore okupila je predstavnike svih univerziteta u Crnoj Gori, kao i predstavnike nadležnog ministarstva i crnogorskih ustanova koje učestvuju u sprovođenju aktuelnih Erasmus+ programa.

U prvoj panel diskusiji “Erasmus+ program za digitalnu budućnost” ispred Univerziteta “Mediteran” Podgorica, učestvovala je prof. dr Maja Delibašić, dekanka Fakulteta informacionih tehnologija koja je u svom izlaganju prisutne upoznala sa digitalnim mogućnostima našeg univerziteta i digitalnim alatima koji se koriste na fakultetskim jedinicama. U svom izlaganju se dalje osvrnula na period Covid19 pandemije i objasnila način na koji se Univerzitet “Mediteran” prilagodio okolnostima uz pomoć resursa kojima raspolaže, kada je digitalna opremljenost u pitanju,. Poentirajući u svom izlaganju da je digitalizacija nužnost današnjice, prof. dr Delibašić je pomenula micro learning (informacije manjeg obima) o kojima treba intenzivnije razmišljati kada je rad sa studentima u pitanju, a koji podrazumijevaju mikro perspektive u kontekstu učenja, obrazovanja i vježbanja.

U drugom dijelu panela naslovljenom “Digitalnizacija u okviru Erasmus+ programa: šta donose novoodobreni projekti u agendi digitalizacije visokog obrazovanja u Crnoj Gori” koji je podrazumijevao prezentaciju projekata odobrenih u posljednjem pozivu Erasmus+ CBHE 2021-27, učestvovala je mr Nataša Kraljević, šefica kancelarije za međunarodnu saradnju i saradnica u nastavi koja je prezentovala dva, od pet odobrenih projekata Univerrziteta “Mediteran”: projekat DIGITCRESHE i projekat ELEGANTS, kao primjere uvođenja digitalnih reformi kada su kreativne industrije u pitanju. Dajući osnovne informacije o projektima, mr Kraljević je navela kako će inovativni projekti osim direktnim rezultata u mnogome asistirati i procesu reakreditacije Univerziteta “Mediteran”, koja se očekuje u 2024.godini.

U finalnom dijelu sastanka diskutovalo se o potencijalno boljem umrežavanju crnogorskih korisnika Erasmus+ projekata i zaključilo da su rezultati posljednjeg poziva izuzetno pozitivni. Ipak konstatovano je da bi trebalo uspostaviti bolju komunikaciju među učesnicima programa u cilju boljih zajedničkih rezultata i eventualnog kreiranja jednog sektroskog projekta koji bi obuhvatio sve ustanove visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

Panel diskusiju je pored direktorice Nacionalne Erasmus+ kancelarije Vanje Drljević, uvodnim riječima otvorio i dr Mladen Perazić direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore i vanredni profesor na Fakultetu za ekonomiju i biznis Univerziteta “Mediteran”, a sastanku su prisustvovali i prof. dr Velizar Sredanović i prof. dr Milena Kavarić, dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta “Mediteran” Podgorica.

 

Kategorija vijesti , ,