Učešće Fakulteta za informacione tehnologije, na Međunarodnoj nedelji u Sofiji

Predstavnici Fakulteta za informacione tehnologije, Univerziteta “Mediteran” Podgorica, prof. dr Maja Delibašić, doc. dr Velimir Strugar i Predrag Glomazić, rukovodilac IT sektora Univerziteta, boravili su na Erasmus+ i CEEPUS Međunarodnoj nedelji od 19. do 25. maja 2024. godine na Tehničkom univerzitetu u Sofiji. Pored predstavnika Univerziteta “Mediteran” Podgorica, učesnici događaja su i predstavnici partnerskih univerziteta iz više zemalja, uključujući Tehnički univerzitet Sofija (Bugarska),Tehnički univerzitet Moldavije iz Kišinjeva, Univerzitet Caucasus iz Tbilisija (Gruzija), Tehnički fakultet u Boru Beogradskog univerziteta (Srbija), Univerzitet za biznis i tehnologiju iz Prištine (Kosovo), Univerzitet “Majka Tereza” iz Skoplja (Sjeverna Makedonija), Univerzitet “Goce Delčev” iz Štipa (Sjeverna Makedonija), Univerzitet u Bihaću (Bosna i Hercegovina) i Univerzitet “Aleksandar Moisiu” iz Drača (Albanija). Prezentacijama su prisustvovali i studenti pomenutih univerziteta koji se nalaze na TU Sofija u okviru Erasmus + programa mobilnosti.

Prof. Maja Delibašić održala je prezentaciju u okviru sesije posvećene partnerskim univerzitetima, gdje je predstavila Univerzitet “Mediteran” Podgorica i aktivnosti koje se sprovode na Fakultetu za informacione tehnologije. U prezentaciji je istakla značaj međunarodne saranje, kojom se jača istraživački potencijal naučno-istraživačkih ustanova i navela tekući Erasmus+ projekat IoT ECO, kao primjer dobre prakse. Projekat se fokusira na IoT tehnološka rješenja u procesu zelene transformacije.

Profesor Velimir Strugar je održao predavanje o smart grid tehnologiji, sa posebnim akcentom na izazove i rješenja u podršci e-mobilnosti. Pametna mreža (smart grid) omogućava efikasno upravljanje distribucijom električne energije, čime podržava integraciju e-mobilnosti kroz napredne tehnološke mogućnosti poput pametnih punjača i sistema za upravljanje potrošnjom. Ova sinergija između smart grida i e-mobilnosti otvara vrata za održiviji i inteligentniji transportni ekosistem, smanjujući emisije štetnih gasova i osiguravajući pouzdanu i pristupačnu energiju za vozila na električni pogon.

U nastavku posjete, održane su i prezentacije studenata, uključujući i predstavnika Fakulteta za informacione tehnologije, Momira Savića, studenta treće godine, koji ovaj semestar boravi na TU Sofija.

Kategorija vijesti , ,