ODRŽANA DVA GOSTUJUĆA PREDAVANJA PROFESORICA SA AKADEMIJE MAZOVJECKA IZ PLOCKA, POLJSKA

Fakultet za strane jezike je protekla dva dana imao zadovoljstvo da ugosti predavače sa Akademije Mazovjecka u Plocku u sklopu Erasmus+ mobilnosti nastavnog osoblja.

Prvog dana studenti su imali priliku da čuju predavanje profesorice Izabele Lis-Lemanske na temu “When easy becomes difficult – selected problems when translating non-literary texts” i steknu uvid sa kojim se poteškoćama suočavaju poljski studenti prilikom prevođenja stručnih tekstova iz oblasti turizma i prava, kao i na koji način dolaze do tačnog prevoda.

Drugi dan je bio rezervisan za promišljanje o temi apokalipse u britanskoj drami. Profesorica Anna Suwalska-Kolecka je u predavanju pod nazivom “The Apocalyptic Tone in Contemporary British Theatre: S. Beckett, S. Kane, C. Churchill” istakla kako je stvarnost koju živimo vrlo slična slojevima stvarnosti u savremenim dramama Beketa, Čerčilove i Kejnove. Britanski dramaturzi vole mimetičan teatar tj. onaj koji oponaša stvarnost, te su distopijske teme veoma česte u postmodernoj britanskoj književnosti.

Gostujuće profesorice iz Poljske su se takođe susrele sa predstavnicima kancelarije za Međunarodnu saradnju Univerziteta „Mediteran“ mr Natašom Kraljević i Petrom Krivokapićem, kao i sa upravom Fakulteta za strane jezike, prof. dr Olenom Lilovom i doc. dr Tamarom Jovović i u razgovoru su istaknuti istorijat, način rada i programi obje institucije, kao i iskustva višegodišnje saradnje koja se uspješno sprovodi između dva univerziteta.

Kategorija vijesti ,