AMBASADORKA ITALIJE ODRŽALA GOSTUJUĆE PREDAVANJE NA UNIVERZITETU “MEDITERAN” PODGORICA

Gostujuće predavanje na Fakultetu za ekonomiju i biznis, Univerziteta Mediteran održala je u utorak, 19. marta ambasadorka italije u Crnoj Gori, NJ. E Andreina Marsella. Ambasadorka je studente upoznala sa političkim sistemom, kao i sa strukturom ekonomije Italije.
“Proizvode Italije karakteriše spoj ljepote i tehnološke inovacije i upravo je ta ravnoteža između tradicije i savremene industrijske proizvodnje najuspešniji element italijanske privrede. Proizvodnjom robe iz automobilske, farmaceutske, hemijske, modne i poljoprivredno-prehrambene industrije, kao i iz oblasti svemirske tehnologije, i s obzirom na njen geografski položaj, u centru Mediterana, Italiju karakteriše snažan izvozni potencijal” rekla je ambasadorka u svom predavanju.

U kontekstu Crne Gore, naglasila je neophodnost uspostavljanja boljih saobraćajnih, odnosno vazdušnih i morskih veza između naše dvije države, što je preduslov daljem razvijanju privrednih odnosa. Na pitanje studenata o mogućnosti da Crna Gora pristupi EU, ambasadorka je izjavila da u Briselu postoji politička volja za proširenjem, stoga će biti važno da zemlja bude u stanju da iskoristi ovu priliku sprovođenjem reformi neophodnih za napredak na putu ka članstvu u EU.

Saradnja našeg univerziteta i Italijanske ambasade u Crnoj Gori je uspostavljena ranije, a NJ. E, gospođa Marsella je u decembru 2023. godine, otvorila II Međunarodnu konferenciju ARS-UM23 koja je nastala partnerstvom Univerziteta “Mediteran” Podgorica i Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori.

Gostovanje italijanske ambasadorke na Univerzitetu “Mediteran” Podgorica, objavile su i dnevne novine “Dan”

Kategorija vijesti ,