Radno ljeto Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta „Mediteran“Podgorica

U periodu od juna do septembra ove godine, zajednica Fakulteta vizuelnih umjetnosti, studenti i profesori, otvorili su četiri izložbe i učestvovali u tri ljetnje manifestacije

Sa otvaranjem godišnje, studentske izložbe, poetičnog naziva „Jedna mladost jednog vremena“ 8. juna, kojom su obuhvaćeni radovi nastali kao rezultat nastavnog procesa, akademske 2022-23.godine, u Galeriji „Art“ JU Muzeji i galerije Podgorice u Vučedolskoj ulici, a koja je predstavljala završnicu jednog radnog dvosemestralnog intervala, najavljeno je još jedno radno ljeto zajednice Fakulteta vizuelnih umjetnosti.

Samo par dana nakon otvaranja studentske izložbe, prodekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti, vizuelna umjetnica Katarina Laković učestvovala je sa svojim radovima u manifestaciji „Bazar Art“ u Kuslevovoj kući, JU Muzeji i galerije Podgorice od 13 do 15. juna. Manifestacija je bila prodajnog karaktera i okupila je grupu crnogorskih umjetnika mlađe i srednje generacije.

Početkom jula, tačnije 05. 07, otvorena je izložba „Čistilište“ umjetnica i profesorki FVU, Marije Džoganović i Katarine Laković u Centru za kulturu, u Bijelom Polju. Izložba, prvi put prikazana bjelopoljskoj publici, imala je svoju premijeru pred podgoričkom publikom prethodne godine, kada je bila izložena u galeriji „Perjanički dom“ CSUCG, u okviru junskog programa Fakulteta vizuelnih  umjetnosti 2022.

 

Kako Fakultet vizuelnih umjetnosti cijele godine aktivno radi na horizontalnom umrežavanju, posebno intenzivirajući saradnju sa institucijama kulture u drugim crnogorskim opštinama, 25. 07 je u Galeriji ,,Marko K. Gregović” Spomen-doma ,,Crvena komuna” u Petrovcu otvorena je izložba “Odraz” fotografa i profesora Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Balše Gobovića. Pomenutu izložbu, koju čini dvanaest portreta, podgorička publika je mogla da vidi kako prošlog ljeta u galeriji „Perjanički dom“ CSUCG, u okviru junskog programa Fakulteta vizuelnih umjetnosti 2022, tako i u holu KICa „Budo Tomović“ u okviru manifestacije „Dani nauke i inovacija“ u oktobru 2022.godine. Likovni program Spomen-doma ,,Crvena komuna” u Petrovcu nastavljen je saradnjom sa Fakultetom vizuelnih umjetnosti i izložbom Čistilište“ umjetnica i profesorki FVU, Marije Džoganović i Katarine Laković, otvorenom 16. avgusta.

Osim ljetnje serije izložbi profesora, osam studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti sa preko trideset radova, učestvovalo je na ovogodišnjem premijernom Rubix festivalu – svojevrsnoj multidisciplinarnoj smotri muzike, filma, vizuelnih umjetnosti i tehnologije, organizovanoj u prostorima marine Porto Montenegro od 28 do 30.jula. Pomenuti festival je izazvao veliko regionalno ali i evropsko interesovanje, a časopis „Forbes“ je pišući o ovom događaju, najavio i izložbu studenata FVU.

Posebno je važno na kraju napomenuti da je na ovogodišnjem SPFu -međunarodnom festivalu fotografije u Sarajevu, jednom od najznačajnijih festivala fotografije u ovom dijelu svijeta, student IV godine Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Milo Dajković, učestvovao kao jedan od finalista u jednoj od osam kategorija – Landscape, a njegova fotografija je bila dio ovogodišnje izložbe finalista, otvorene 23.juna. Milo je prisustvovao otvaranju ovogodišnje SPF izložbe, u pratnji profesorke Fakulteta vizuelnih umjetnosti, umjetnice Nela Darmanović Mahmutović.

Kategorija vijesti ,