POVODOM 8. MARTA OTVORENA IZLOŽBA “SEDMICA” SA CILJEM DESTIGMATIZACIJE MENTALNIH BOLESNIKA I SKRETANJA PAŽNJE NA ZABORAVLJENE ČLANICE DRUŠTVA – PACIJENTKINJE ZU DOBROTA

U galeriji Marko. K Gregović, u Spomen-domu u Petrovcu, sinoć je, (07.marta) otvorena izložba radova pacijentkinja ZU Dobrota, učesnica projekta “Art terapija”.

Art terapija je dvogodišnji projekat čiji su kreatori, profesori i umjetnici Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta ,,Mediteran” Podgorica koji je u saradnji sa stručnim osobljem Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti, razvili jedinstveni programa ekspresivne psihoterapije. Projekat Art terapija se tokom 2021-2022 godine sprovodio u prostorijama ZU Dobrota, a kao primarni oblik komunikacije u ovom procesu koristili su se umjetnički mediji i kreativno izražavanje.

Izložba “Sedmica” otvorena sinoć u Petrovcu prikazuje 30 radova pacijentkinja sa hroničnog i akutnog odjeljenja, zvanog ,,Sedmica” po kome je izložba i naslovljena, nastalih tokom umjetničkih radionica u prethodne dvije godine. Kustoskinje izložbe su profesorice i umjetnice Marija Džoganović i Katarina Laković, dok je izložbu otvorila prof. Marija Džoganović, dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Univerziteta ,,Mediteran” Podgorica, koja je u svojim pozdravnim riječima ukratko objasnila proces nastanka radova.

S obzirom da su svih tridesetak radova napravile pacijentkinje ZU Dobrota, JU Muzeji i galerije Budve su u saradnji sa Fakultetom vizuelnih umjetnosti omogućile održavanje izložbe u galeriji u Petrovcu povodom Međunarodnog dana žena, a sa ciljem skretanje pažnje na kategoriju bolesnika koja je odbačena i zanemarena ne samo od zajednice nego i od najbližih. Tim povodom izložba ovog tipa ima namjeru da u javnosti pokuša da destigmatizuje mentalne bolesnike, kao i samu bolnicu u Dobroti, jedinu specijalnu bolnicu za psihijatriju u Crnoj Gori.

Srećan 8. mart želi Univerzitet “Mediteran” Podgorica

Kategorija vijesti ,