Duško Knežević laureat Nagrade za liderstvo Mediterana

Nagradu dodjeljuje Cenatr za transatlantske odnose  koji djeluje u okviru Johns Hopkins univerziteta, odnosno njegove Paul H. Nitze Škole za napredne međunarodne studije (SAIS).    

Centar za transatlantske odnose u partnerstvu sa Američkom privrednom komorom koorganizator je godišnjeg Transatlantskog Foruma 5. i 6. decembra u Vašingtonu. 

Na ovom skupu, uz učešće na ceremoniji dodjele nagrada,  dr Knežević  predstavljaće Crnu Goru na panelu  posvećenom Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

Među učesnicima foruma u Vašingtonu su i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz BiH, Mirko Šarović, te premijeri Federacije BiH Fadil Novalić i Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i predstavnici poslovne zajednice Maroka, Alžira, Libije, Egipta, Turske, te zemalja zapadnog balkana.

Učesnici, viši stručni saradnici ispred SAIS centra za transatlantske odnose su Majkel Halcel, nekadašnji savjetnik aktuelnog potpredsjednika SAD Džoa Bajdena, Edward Joseph, bivši savjetnik senatora Benjamina Kardina, Hans Binnendijk, podpredsjednik razvojnog centra pri nacionalnom univerzitetu odbrane u Vašingtonu, te Saša Toperić, direktor projekta “mediteranski bazen” pri centru za transatlantske odnose SAIS kao i zamjenik pomocnika ministra odbrane SAD-a za evropu i NATO Dzejms Towsend, koji je inaće diplomirao na SAIS univerzitetu u Vašingtonu.

Konferenciju će otvoriti Mujo Selimović, novoimenovani predsjednik poslovnog savjetodavnog odbora SAIS centra, koji je preuzeo ovu funkciju od Slim Othmanija, uglednog biznismena iz Alžira.

Dr. Knežević će prestižno priznanje dobiti uz Ali Haddada, jednog od najutjecajnijih poslovnih ljudi u Alziru, Andre Azoulaja, savjetnika kralja Maroka, Hišam Fahmija, predsjednika američke privredne komore u Egiptu, Ilije Studenog, uspješnog medjunarodnog biznismena porijeklom iz BiH te Husni Beja, vlasnika najvećeg poslovnog holdinga u Libiji.

Predsjedniku Atlas Grupe prestižna nagrada dodjeljuje se  za društvenu angažovanosti kroz obrazovanje i filantropiju, doprinos jačanju  pozitivnih trendova međuzavisnosti na Zapadnom Balkanu, kao i zbog  promovisanja transatlantskih vrijednosti kroz saradnju u regionu. Među dosadašnjim laureatima  SAIS Liderstvo Mediterana Nagrade su i nekadašnji predsjednici Tunisa i Libije, kao i senatori i kongresmeni iz SAD

Centar za Transatlantske odnose okuplja međunarodne stručnjake, studente, predstavnike vlada, parlamentarce, novinare, biznismene i druge lidere  kako bi zajednički razmatrali savremene izazove sa kojima se suočavaju Evropa i Sjeverna Amerika. Cilj Centra je jačanje i prilagođavanje  transatlantskih odnosa dinamici globalizovanog svijeta. 

Centar je integralni dio Paul H. Nitze Škole za napredne međunarodne studije (SAIS), jedne od vodećih američkih akademskih institucija u sferi  međunarodnih odnosa.

Preuzeto sa www.portalanalitika.me

Kategorija vijesti