Hack4Med: aplikacije i servisi kreirani na osnovu Otvorenih podataka – La Stampa

U sklopu HOMER projekta, kao dijela MED Programa, čija je centralna tema Otvoreni podaci a gdje regija Pijemont ima vodeću ulogu, prošlog 17. i 18. maja organizovana su paralelna hakaton takmičenja koja su se istovremeno održala u sedam mediteranskih zemalja i regija: Andaluzija, Korzika, Provansa i Azurna obala, Pijemont, Veneto, Emilija Romanja, Krit i Crna Gora. Za 24 sata neprestalnog rada, oko 150 developera, raspoređenih u različitim sjedištima, razvilo je projekte i aplikacije polazeći od više od tri hiljade setova podataka koji su dati na raspolaganje zahvaljujući HOMER projektu i sakupljeni u jedinstveni pretraživač koji je realizovan od strane Konzorcijuma za informativi sistem regije Pijemont.
Kao rezultat, napravljeno je 36 projekata, koji obuhvataju različita temaska područja: od zdravstva do zaštite životne sredine, od održivosti do turizma. Mnoge aplikacije su se u centar pažnje stavile ovaj posljednji segment, ujedno zato što se radi o sektoru u kojem je dostupan najveći broj otvorenih podataka. I ne slučajno, pobjednici su se fokusirali na turizam i putovanja. Geostep nudi turističke informacije na mnogo zanimljiviji način nego neki klasični turistički vodič i sa sistemom nagrada koje se postepeno dobijaju onda kada se postignu različiti ciljevi „potrage za zakopanim blagom“, nudi veće podsticaje da se krene u istraživanje novih mjesta, da se prime nove informacije i da se uči putem igre i zabave.
Juče, Centar za inovativna istraživanja Politehničkog Univerziteta u Torinu bio je domaćin završnog takmičarskog dana Hack4Med-a, na kraju kojeg je, nakon niza okruglih stolova na temu ponovnog korišćenja Otvorenih podataka i stvaranje biznis mogućnosti kao i mogućnosti korišćenja otvorenih podataka od strane građana, organizovano svečano uručivanje nagrada. Pobjednički projekat će imati mogućnost da učestvuje 2015. godine na Future Everything Festivalu u Mančesteru.
Tom prilikom su uručene i nagrade pobjednicima pjemonteškog Hack4Med takmičenja.

Pobjednik lokalnog takmičenja je bio AXANT Tim, koji je razvio, još uvijek u demo verziji, OpenRozeta, ime koje je odabrano kao omaž Kamenu iz Rozete. Projekat je nastao iz potrebe sa kojom se suočio tim tokom hakaton takmičenja: „Uvidjeli smo da svaki pojedinačni set podataka ima različiti format, različite jezike, različite strukture i to se baš i ne sviđa developerima – objasnio je Stefano Molina iz AXANT Tima – sa OpenRozeta želimo da različite tipologije podataka prevedemo u  zajednički format i zajedničku strukturu“. Radi se o nekoj vrsti pretraživača među setovima podataka, koji olakšava samu pretragu i rješava sukob između setova podataka koji potiču iz različitih institucija i zemalja.
Među projektima koji su razvijeni u Torinu u toku dva radna dana u kampusu Einaudi, ostala dva projekta su dobila posebne pohvale. Pošto je tom prilikom regija Pijemont objavila po prvi put nekoliko paketa podataka vezanih za Zdravstvo – „Nema ih mnogo, tačno je, ali to je prvi korak, sada treba da nastavimo“ naglasio je Robrto Moriondo, direktor Direkcije za inovacije regije Pijemont – zahvaljujući partnerstvu sa kompanijom Reply dodijeljena je nagrada najboljoj aplikaciji koja je koristila podatke iz oblasti zdravstva. Tim Iakta je kreirao Pharmacy, aplikaciju koja stranim turistima koji se liječe u Pijemontu omogućava da pronađu italijanski lijek koji odgovara onim ljekovima iz njihovih zemalja porijekla, polazeći od aktivnih principa, i da pronađu najbližu apoteku u kojoj je taj lijek dostupan.

Na kraju, budući da su najbolje dočarali duh hakatona, posljednja nagrada je namijenjena timu Bike TO Bike, koji predlaže veće korišćenje bicikala, nudeći sve neophodne informacije kako bi ovaj dvotočkaš postao funkcionalniji kao prevozno sredstvo u Torinu.

Originalnu vijest pročitajte ovdje.

Kategorija vijesti