Radna posjeta Univerzitetu Patras u Grčkoj

Povodom kordinacionog sastanka, IoT-ECO projekta, organizovanog na Univerzitetu Patras, tim od tri profesora: prof. dr Maja Delibašić, doc. dr Žana Knežević i prof. dr Adis Balota i pet studenata, Fakulteta za informacione tehnologije Univerziteta “Mediteran” Podgorica, boravila je od 12 do 16. juna u Patri, u Grčkoj i učestvovala u radionicama Radnog paketa 4, projekta, koji se odnosi na razvoj IoT-ECO haba. Partneri iz Grčke, Austrije i Bugarske, održali su trodnevnu radionicu studentima iz Crne Gore, Albanije i Kosova, prenoseći svoja znanja i iskustva o IoT tehnologiji i digitalnim blizancima (digital twins).

Predstavnici svih partnerskih institucija predstavili su izvještaje o aktivnostima u okviru IoT-ECO projekta, a predstavljeni su i novi kursevi, kao i planirani modeli kampusa, koji će biti dio planiranog IoT-ECO haba.

Domaćini su, između ostalog, omogućili i posjetu izložbenom centru Gefyra S.A, pružajući fascinantne informacije o mostu Rion – Antirion, najdužem mostu sa kablovskom vezom na svijetu, čija izgradnja, nadzor i održavanje predstavljaju izuzetan primjer inovacije i inženjerske izvrsnosti.

Od predstavnika uspješnih grčkih kompanija, koje sarađuju sa Univerzitetom Patras, učesnici su imali priliku da čuju uspješne primjere implementacije IoT rješenja u medicini, energetici, građevini i drugim oblastima.

IOT-ECO projekat je jedan od šest Erasmus projekata koje Univerzitet “Mediteran” Podgorica sprovodi od 2023.godine i jedan od pet, u okviru CBHE poziva Erasmus.

Kategorija vijesti , ,