Fakultet vizuelnih umjetnosti ugostio dr. Mimmu Rankanen

Fakultet vizuelnih umjetnosti ugostio dr. Mimmu Rankanen, profesorku art terapije na Univerzitetu Oslo Metropolitan u Norveškoj Održana dvodnevna radionica o upotrebi Art terapije u umjetnosti

Jednu od glavnih aktivnosti trogodišnjeg međunarodnog projekta ,MAD BALKANS- CREA- CULT- 2023- COOP, čine radionice o primjeni art terapije i transformacije psihijatrije kroz umjetnost, organizovane u martu, u Crnoj Gori koje vodi dr Mimmu Rankanen, profesorka art terapije na Univerzitetu Oslo Metropolitan u Norveškoj. Dr Rankanen, prvi put u našoj zemlji ali i u ovom dijelu svijeta, održala je u utorak i srijedu (5-6.mart) cjelodnevne, intenzivne radionice, sa studentima 1 & 2 godine Fakulteta vizuelnih umjetnosti Univerziteta “Mediteran” Podgorica,bazirane teoriji kontinuuma ekspresivnih terapija ETC.

Koristeći više metoda rada, koji uključuje teorijska predavanja, intervjue, simulacije situacija i objašnjavanje stanja i osjećanja bojama, dr Rankanen je omogućila studentima Fakulteta vizuelnih umjetnosti, ali i ostalim prisutnima koji su bili dio ovog procesa, jedinstveno iskustvo, vođeno stručnom rukom, dugogodišnje profesorke u ovoj materiji, koje ranije nisu imali priliku da iskuse. Nakon održanih radionica na Univerzitetu Mediteran Podgorica, dr Rankanen će četvrtak i petak provesti u ZU “Dobrota” gdje će održati radionice sa zaposlenima.

Posjeta dr Rankanen našem fakultetu omogućena je projektom “Ludi balkan – transformacija psihijatrije kroz umjetnost” u kojem FVU zajedno sa Akademijom likovnih umetnosti iz Beograda, a uz podršku ZU Dobrota i Instituta za mentalno zdravlje iz Beograda, učestvuje kao pridruženi partner. Projektom rukovodi NVO Prostor iz Beograda u partnerstvu sa Dom Turnić iz Rijeke, Hearing Voices Mreža Zapadnog Balkana(BH) i  Univerzitetom OsloMet (Faculty of Technology, Art and Design, Oslo Metropolitan University).

***********************************************

Biografija:

Dr Mimmu Rankanen je profesorka art terapije na Univerzitetu Oslo Metropolitan u Norveškoj. Radila je kao postdoktorski istraživač na Univerzitetu Aalto i Univerzitetu umetnosti u Helsinkiju. Ima veliko iskustvo u nastavi art terapije na univerzitetskom nivou u Finskoj i svoje istraživanje je predstavila na 19 međunarodnih konferencija . Objavila je devet naučnih članaka i devet poglavlja u knjigama i koautor je finske knjige o principima art terapije.
Mimmu Rankanen je državni psihoterapeut, koji ima obrazovanje i u kognitivno-analitičkoj psihoterapiji i art terapiji. Pored akademskog rada, ima i privatnu praksu kao art terapeut. Ona radi dugotrajnu kliničku art terapiju sa odraslima koji pate od različitih problema mentalnog zdravlja kao što su depresija, anksioznost i poremećaji ličnosti.

Kategorija vijesti , ,