Gostujiće predavanje dr Željka Bogetića, vodećeg ekonomiste Svetske banke

Gost predavač, dr Željko Bogetić, gostovaće na Univerzitetu “Mediteran” Podgorica u utorak 17. X u 12h (Sala 102) u organizaciji Fakulteta za ekonomiju i biznis Univerziteta Mediteran.
Bogatu biografiju dr Bogetića možete pročitati u nastavku.

Dobrodošli!


Dr Željko Bogetić, vodeći ekonomista Svjetske Banke u regionu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, zadužen je za rukovođenje i kordinaciju makroekomskih timova Svjetske banke koji rade na obimnim programima u Egiptu, Jemenu i Džibutiju, kao i za reginalnu analitiku na presjeku makroekonomske politike i zelene tranzicije. Tokom izuzetno bogate karijere od preko tri decenije u svim regionima svijeta, Dr. Bogetić je rukovodio nekim od najsloženijih programa analitike, evaluacije i budžetske podrške Banke i savjetničke djelatnosti velikog broja zemalja koje uključuju Rusku Federaciju, Ukrajinu, Južnu Afriku i zemlje južnoafričke unije, kao i zemlje našeg regiona. Dio karijere je takođe proveo u MMFu – Međunarodnom monetarnom fondu u odjeljenju za Fiskalna pitanja. Njegovi naučni i istraživački radovi se objavljuju u knjigama međunarodnih edicija i nekim od vodećih naučnih i stručnih časopisa kao što su World Development, PLOS ONE, Journal of Comparative, Economics, Contemporary Economic Policy, Journal of Public Finance and Public Choice, Applied Economics, South African Journal of Economics, Central Banking, Finance & Development i World Bank Policy Research Paper Series i drugi. Među brojnim radovima od posebnog značaja za Crnu Goru, izdvajaju se periodični South East Europe Regular Economic Reports Svjetske banke (danas Western Balkans Regional Economic Reports) a koji predstavljaju nezaobilaznu međunarodnu ekonomsku referencu o ekonomskim kretanjima i izgledima zemalja našeg regiona. Rukovodio je i strateškom studijom Banke od posebnog značaja Crna Gora Priprema za prosperitet 2012. godine o ograničenjima i razvojnim mogućnostima Crne Gore.

Dr. Bogetić je rođen i odrastao u Podgorici odakle, nakon završetka ekonomskog fakulteta u Crnoj Gori, odlazi u SAD, magistrira i doktorira ekonomiju. U SADu je više godina predavao na University of Connecticut, a držao je brojna predavanja po pozivu na univerzitetima Yale, MIT, Higher School of Economics (Moskva), Leontief Institute (Sankt Petersburg), Penn State University, Cape Town University (Južna Afrika), kao i brojnim seminarima uključujući Evropsku komisiju. Aktivno govori četiri strana jezika.

Kategorija vijesti ,