“Integritet i stvaralaštvo” gost: Đorđe Matić, pisac i pjesnik

U petak, 12.maja u 11h na Univerzitetu “Mediteran” Podgorica, predavanje na temu “Integritet i stvaralaštvo” održaće Đorđe Matić, pisac i pjesnik, koji dolazi u Podgoricu povodom svoje književne večeri koje će se održati u okviru Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja 8-14. maja.

S obzirom da je kroz saradnju sa našim univerzitetom uspostavio prvi kontakt sa crnogorskom publikom, učešćem na Međunarodnoj konferenciji “Uloga umjetnosti u međunarodnim odnosima” u decembru 2022.godine, Matićev dolazak na Univerzitet “Mediteran” se može smatrati njegovim drugim gostovanjem kod nas.

Tema kojom će se baviti “Integritet i stvaralaštvo” izabrana je u skladu sa aktivnostima koje sprovodi naš univerzitet, a u cilju jačanja akademskog integriteta. Gostovanje Đorđa Matića organizuje Etički odbor Univerziteta “Mediteran” Podgorica a razgovor sa piscem vodiće mr Dragica Anđelić, ekspertkinja za kontrolu kvaliteta Univerziteta “Mediteran” Podgorica.


Đorđe Matić, pjesnik, pripovjedač, esejista i kritičar, rođen je 1970. u Zagrebu, gdje je i odrastao. Od 1991. živio je najprije u Italiji, a zatim u Holandiji, gdje je studirao englesku i italijansku književnost.

Autor je pjesničkih knjiga: Lingua franca (2013), Harlem Nocturne (na holandskom jeziku, 2016), Drugi zvuk (2021) i Šifrirano, biografija – nove i odabrane pjesme (2022); zatim knjige eseja o muzici Tajni život pjesama – hrvatska popularna muzika devedesetih (2014) i Tajne veze (2017); zbirke ogleda o srpskoj kulturi Historija i savremenici (2018). Godine 2020. objavljene su mu dvije esejističke knjige: na francuskom Visages du silence – Lica tišine i na srpskom knjiga Senke naših predaka: otrgnuto od zaborava.

Urednik je i koautor Leksikona YU mitologije (2004) i koautor (s Merimom Ključo) trojezičnog muzičkog priručnika Eastern European Folk Tunes (2009).

Član je redakcije zagrebačkog časopisa Prosvjeta i saradnik portala Oko Radio-televizije Srbije. Član je Hrvatskog društva pisaca i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja imaće svoje književno veče, takođe 12. maja, a dolazi povodom izdanja svog romana Niotkuda s ljubavlju (Kosmos, 2022).


 

Kategorija vijesti