Učestvuj u humanitarnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi

Humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi će se održati u srijedu, 5. aprila sa početkom 9h u prostorijama Zavoda za transfuziju krvi, a okupiće predstavnike državnih institucija, međunarodnih organizacija, akademske i biznis zajednice, omladinskog i civilnog sektora, sportske saveze i komitete, kao i mlade.

Događaj, kojim će biti obilježena Nedjelja zdravlja, organizuje projektni tim Evropske omladinske kartice (EYCA), koji čine predstavnici NVO “Centar za omladinsku edukaciju” i Ministarstva za sport i mlade u partnerstvu sa NVO “Cazas”, a organizovaće se uz podršku Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore.

Prijavni formular se nalazi na linku: https://forms.gle/mywHBxiLMGvJUWvy7, u okviru kojeg se nalazi zdravstveni upitnik, na osnovu kojeg će kolege iz Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore dati procjenu ko od prijavljenih ljudi može biti donator na osnovu datih odgovora.

“Već ćetvrtu godinu zaredom, realizujemo humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi kako bismo obezbijedili što više jedinica krvi za one kojima je ona neophodna. I u narednom periodu ćemo inicirati i podsticati dobrovoljno davalaštvo, kao i druge humanitarne akcije, koje ćemo realizovati u saradnji sa našim prijateljima i partnerima.” – poručuje Natalija Bošković, projektna menadžerka EYCA programa. “Drago nam je da smo se ove godine priključili akciji dobrovoljnog davalaštva krvi sa nadom da će ovo u budućnosti postati i zajednička tradicija. Na ovaj način svaki pojedinac može pružiti svoj doprinos obezbjeđivanju krvi kao lijeka humanog porijekla za potrebe liječenja naših sugrađana i sugrađanki.

Svakako, vjerujem da ćemo ovakvim akcijama inspirisati prije svega mlade ljude na što više sličnih humanih inicijativa kako bi zajednički kreirali zdravije društvo.”– poručila je Jelena Rakčević, koordinatorka omladinskog programa. “Nije potrebna posebna priprema za učestvovanje u akciji dobrovoljnog davanja krvi, ali da bi se što bolje osjećali tokom doniranja, nemojte piti alkohol i jesti previse masnu hranu prethodnog dana, odspavajte 6-8h prethodne noći, lagano doručkujte i popijte dosta tečnosti, nemojte zaboraviti identifikacioni dokument i ukoliko ste korisnik neke terapije ponesite listu ljekova” – poručuju iz Zavoda za transfuziju krvi.

Davanjem krvi se ne ugrožava zdravlje i bezbjedno je za svakog pojedinca. Ono nije samo humani gest kojim pomažete drugima, to je ujedno i dobar način da pomognete sebi. Pregledom prije davanja krvi, vrši se provjera zdrastvenog stanja, a samo davanje krvi podstiče koštanu srž na stvaranje novih krvnih ćelija.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi se organizuje u slopu promocije Nedjelje zdravlja, koju realizuju NVO CAZAS i NVO Centar za omladinsku edukaciju kroz niz različitih aktivnosti u periodu od 1. do 7. aprila. Za sve detalje stojimo na raspolaganju putem telefona 067 018 959 i maila: info@omladinskakartica.me

Kategorija vijesti