Onlajn konferencija MSCA 2021 „Podsticanje uravnoteženih tokova mobilnosti u Evropi“

Onlajn konferencija MSCA21, na temu podsticanja uravnoteženih tokova mobilnosti u Evropi, održaće se 15. i 16. novembra 2021. godine, u okviru slovenačkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije. Događaj je generalno usmjeren na jačanje uticaja Marija Sklodovska Kiri akcija (MSCA), koje obezbjeđuju značajan doprinos realizaciji ciljeva Evropskog istraživačkog prostora (ERA) kroz podsticanje slobodnog kretanja ljudi i znanja te promociju internacionalne, intersektorske i interdisciplinarne mobilnosti izvrsnih istraživač

Konferencija ima za cilj da:

  • doprinese podizanju svijesti o važnosti procesa povratne mobilnosti i reintegracije MSCA istraživača za podsticanje uravnoteženih tokova mobilnosti;
  • predstavi primjere postojećih dobrih praksi, prepreka, instrumenata i politika za promovisanje povratne migracije i reintegracije MSCA stipendista, kroz povratak ovih istraživača i prenos njihovih znanja i vještina u matičnu zemlju po završetku stipendiranja;
  • obezbijedi preporuke za sprovođenje instrumenata i politika povratne migracije i reintegracije u okviru MSCA na nivou EU, država članica, istraživačkih organizacija i na nivou pojedinca.

Takođe, događaj će podstaći diskusije o bitnosti uvođenja dodatnih mjera za povratak istraživača u matičnu zemlju nakon stipendiranja, koje imaju za cilj: stvaranje ciljanih obuka i prilika za dalji razvoj karijere istraživača, unapređenje uslova i okruženja za njihov rad, podršku ulaganjima u ljudski kapital, podršku za naučnu i tehnološku infrastrukturu.

Ovaj događaj zapravo predstavlja nastavak diskusija o pitanjima pokrenutim u okviru hrvatske i njemačke MSCA konferencije iz 2020. godine, ali i Zaključaka Savjeta o omogućavanju atraktivnih istraživačkih karijera i uslova rada te omogućavanja cirkulacije znanja.

Panel diskusija koja će se održati drugog dana konferencije, od 9.30 do 11.00 časova, usmjerena je na posebne i zajedničke probleme, različite prakse i potencijalne predloge za uspostavljanje veće ravnoteže u pogledu tokova mobilnosti istraživača u EU. Pored pitanja šta EU i države članice treba da urade u odnosu na MSCA i program Horizont Evropa u cilju bolje ravnoteže mobilnosti talenata u EU, ova panel diskusija će baviti pitanjem šta bi naučno manje razvijene zemlje EU i pridružene zemlje (widening countries), među kojima je i Crna Gora, i njihove istraživačke institucije trebalo da urade u tom pogledu.

Takođe, u cilju uključivanja što većeg broja MSCA korisnika, tj. bivših i sadašnjih stipendista i učesnika u projektima iz različitih oblasti istraživanja, te predstavljanja njihovih iskustva, otvoren je Poziv za dostavljanje priča do 5. novembra 2021. godine. Sve priče MSCA korisnika biće objavljene na stranici MSCA konferencije, najbolji video prilozi biće objavljeni na društvenim mrežama prije konferencije, dok će pobjednici biti pozvani da svoja iskustva prezentuju na konferenciji.

Program konferencije možete pogledati OVDJE, a za učešće je neophodno da se registrujete.

Detaljnije na linku: https://msca21.eu/ i dokumentima u nastavku.

Kategorija vijesti , ,