Sertifikovani mentori FIT-a za obuke na temu kvantno računarstvo i programiranje

Glavni cilj programa je bio obučavanje za mentorstvo u radionicama QBronze na temu kvantnog računarstva i programiranja. Nakon uspješno završene obuke, Marija Šćekić i Milica Gazivoda su učestvovale kao QInternMentors u održavanju online radionice QBronze37 (part of QWorldChallenge 2020 Autumn Edition https://qworld.lu.lv/index.php/2020/10/14/join-the-qchallenge2020/ ) u organizaciji QLatvia. Tom prilikom je dodijeljeno 41 diploma učesnicima iz raznih krajeva svijeta (Letonija, Meksiko, Rusija, Tuska, USA…) koji su uspješno završili obuku.

Tokom 2021. godine FIT će organizovati radionice sa našim sertfikovanim mentorima na temu kvantnog računarstva i programiranja. Radionice su osmišljene na način da mogu prisustvovati i korisnici bez predznanja u oblasti kvantnog programiranja. https://qworld.lu.lv/index.php/qtraining-for-bronze-2020/

Kvantno računarstvo i programiranje je perspektivna i relativno nova naučna oblast koja predstavlja inspiraciju naučnicima i istraživačima sirom svijeta. Kvantni računari su u stanju izvršiti supersložene operacije koje na standardnim računarima nije moguće obaviti ili njihova realizacija zahtijeva vrijeme i posebne laboratorijske uslove. Uvid u osnove kvantnog računarstva i programiranja na vrlo pristupačan način omogućavaju QBronze radionice. QBronze koristi Python programski jezik i Qiskit biblioteku za pisanje kvantnih programa.

Pratite nas za više informacija o organizaciji radionica !

Kategorija vijesti