Predsjednik Atlas Grupe na Samitu u Sofiji o razvoju ekonomije Balkana

Strateški dijalog za Zapadni Balkan, u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma, okupio je političke lidere, predstavnike međunarodnih organizacija i privrednike, koji su razgovarali na tri ključne teme za region – ekonomski rast, trgovina i investicije i važnost digitalne agende u kontekstu tehnološkog razvoja i jačanja generacije novih lidera.

Na skupu su učestvovali i predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Bjorn Brend, premijer Bugarske Bojko Borisov, kancelar Austrije Sebastijan Kurc, premijeri Albanije i Srbije Edi Rama i Ana Brnabić, predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti…

Ovaj skup, koji je okupio oko 50 učesnika, prvi je strateški dijalog koji Svjetski ekonomski forum održava sa Zapadnim Balkanom.

Predsjednik Atlas Grupe danas je bio učesnik skupa “Sofijski razgovori 2018: Politika susrijeće ekonomiju”, koji je organizovao Bečki ekonomski forum. Forum je organizovan pod pokroviteljstvom bugarskog predsjedavanja Savjetom EU 2018, kao zvaničan prateći događaj Samita koji je u Sofiji, uz premijere država Zapadnog Balkana, okupio čelnike 28 zemalja EU.

Cilj ovog okupljanja je da omogući dijalog i razmjenu ideja između predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana i visokih predstavnika regionalnog i međunarodnog biznisa, kako bi se došlo do pragmatičnih rješenja za jačanje saradnje i ekonomija regiona.

Lideri EU, u konsultaciji sa partnerima sa Zapadnog Balkana, usvojili su juče u Sofiji Deklaraciju u 17 tačaka, u kojoj su ponovili nedvosmislenu podršku evropskoj pespektivi regiona i naveli zadatke i principe koje bi strane trebalo da ispunjavaju tokom procesa evropskih integracija.

Press centar Atlas Grupe

 

 

 

 

Kategorija vijesti