ITB BERLIN 2018

Online prodaja i promocija, virtuelno putovanje destinacijom, inovacije u transportu kao kola bez vozača, „leteći taxi“ i primjena supersoničnog aviona treba da omogući putniku novo iskustvo da mu svaka destinacija postane dostupna. Primjena vještačke inteligencije u svrhe rezervacija u hotelijerstvu, penetracija pametnih telefona, personalizovna politika cijena prilagođena pojedincima, gura u zaborav klasični paket aranžman i snižava troškove. Razni sistemi kao Uber i Spotify učinili su da personalizacija usluga postane standard, a u kreiranju iskustva potrošača napušta se politika „one size – fits all“ i daje se primat turama „krojenim“ po zahtjevu potrošača. Fokus iz ranijeg perioda na ekologiju, održivost i društveno odgovorno poslovanje se nastavlja, a eksplozija tražnje za luksuznim putovanjima, napunila je hale novajlijama. Prednjače nove destinacije, posebno brzo rastuće zemlje Azije, prije svih Kina, zatim Tajland, Arapske zemlje i zemlje Južne Amerike. Praznik za oči, „kupovina“ inovacija, novo iskustvo, rječju, prija.

Napravljeni su brojni kontakti kako po pitanju softverskih kuća radi inoviranja predavanja na odgovarajućim predmetima, tako i sa univerzitetima za turizam i hotelijerstvo. Ovo posljednje u cilju povezivanja za moguću razmjenu studenata i nastavnog osoblja. Posebno izdvajamo SWISS EDUCATION GROUP, koja je u Evropi prepoznata kao jedna od najboljih katedri za Hospitality Management.

Sajam su posjetile dekan Fakulteta za turizam, prof. dr Silvana Đurašević, mr Andrea Kavarić, saradnik i sedam studenata.

Kategorija vijesti