Otvorena izložba UMHCG na Univerzitetu Mediteran

Otvarajući izložbu, prof. mr Nikola Simanić podsjetio je da su tokom četvoromjesečne obuke polaznici pohađali osam modula iz oblasti vizuelnih umjetnosti, te da je realizovan i mentorski rad u trajanju od dva mjeseca u toku kojeg su profesori Fakulteta vizuelnih umjetnosti sa kandidatima radili na konkretnim umjetničkim projektima.

„Ovaj projekat, kao i oni koje planiramo da realizujemo, imaju za cilj, ne samo da podignu svijest stanovništva o položaju osoba sinvaliditetom, nego i da identifikuju i rješavaju ključne probleme sa kojima se te osobe suočavaju“, zaključio je profesor Simanić.

Marina Vujačić, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, istakla je da se teško baviti uzrocima u društvu gdje su posljedice izazvale već ogromam stepen isključenosti osoba s invaliditetom.

„Često se kao opravdanje trenutnog stanja može čuti argument da poslodavci neće da zapošljavaju osobe s invaliditetom i da ih ne žele u svom timu. Mi smatramo da su uzroci mnogo dublji i da su najčešće prouzrokovani nedostatkom podrške osobama s invaliditetom kroz proces socijalizacije i obrazovanja. Mi smo upravo ovim projektom željeli djelovati u tom smjeru“, naglasila je Vujačić, podsjećajući kako im je bila namjera da studenti steknu znanja, iskustva i dobiju kvalitetnu obuku i praksu kakvu su i  dobili zahvaljujući posvećenosti profesora Fakulteta vizuelnih umjetnosti.

Izložba će biti otvorena do 28. oktobra, a dan ranije se radovi mogu pogledati i u KIC-u Budo Tomović kada će biti obilježeno 15 godina rada UMHCG.

Kategorija vijesti