Radionica na temu “Suvozidna baština i turizam”

16.02.2022. godine održana je radionica  na temu SUVOZIDNA BAŠTINA I TURIZAM u organizaciji Fakulteta za turizam, Univerziteta Mediteran Podgorica,  u okviru ERASMUS+ projekta BKSTONE, u koji je uključen UNI zajedno sa još deset univerziteta iz Evrope. Predavanje je održao arheolog Željko Starčević, zaposlen u Parku prirode Orjen u Herceg Novom. Željko je kao pravi entuzijasta, doneo i kamen i na licu mjesta demonstrirao tehniku izgradnje suvomeđa.

Pored studenata i nastavnog osoblja, radionici su prisustvovali i predstavnici partnera na destinaciji, NTOCG i PKCG, koji će kao zainteresovane strane uključiti BKSTONE projekat u promociju i u animiranje privrednika koji se bave vađenjem i obradom kamena.

Tehnika gradnje “na Suvo”, Suvomedja, danas ima kulturološku dimenziju. Nekada ruralna infrastruktura važna za stočarstvo i poljoprivredu, u Evropi doživljava novu pažnju javnosti kroz turizam. Suvomeđe postaju zanimljive za alternativne turističke itinerare i organizaciju volonterskih radionica, jer motiv dolaska turista nije hotel, nego upravo doživljaj i sadržaj destinacije. Suvomeđe kao neizostavni dio tradicionalnog antropogenog pejzaža, važne su za prepoznatljivost Crne Gore u kulturološkom smislu. Nadamo se da će promocija projekta BKSTONE doprinijeti početku revitalizacije i potrebe zaštite ovih naslijeđenih kulturnih vrijednosti na prostoru Crne Gore.

Kategorija vijesti ,