STIPENDIJE VLADE SLOVAČKE REPUBLIKE ZA AKADEMSKU 2024/2025. GODINU

Obavještavamo zainteresovane kandidate da je Vlada Slovačke Republike objavila Konkurs za stipendije u okviru Nacionalnog programa stipendiranja za ljetnji semestar akademske 2024/2025. godine. Program podržava mobilnost studenata koji su u trenutku apliciranja završili najmanje 2,5 godine univerzitetskih studija, doktoranada, univerzitetskih profesora, istraživača i umjetnika, a koji će tokom studijskog, istraživačkog, predavačkog boravka pohađati ili biti angažovani na istraživanjima u visokoobrazovnih ustanovama ili istraživačkim institutima u Slovačkoj.

Kategorije, trajanje i iznos stipendije:

  • Studenti master studija ili studenti koji su u trenutku apliciranja završili najmanje 2,5 godine studija, odnosno najmanje 3 godine studija na dan početka boravka u Slovačkoj, mogu ostvariti pravo na stipendiranje studijskog boravka na instituciji u Slovačkoj u trajanju od 1 do 2 semestra (maksimalno 10 mjeseci), a iznos stipendije je 620,00 € mjesečno.
  • Doktorandi mogu ostvariti pravo na stipendiranje studijskog boravka na instituciji u Slovačkoj u trajanju od 1 do 10 mjeseci, namijenjen istraživačkom ili studijskom angažmanu. Moraju biti prihvaćeni od strane visokoškolske ili istraživačke institucije u Slovačkoj koja ispunjava uslove za realizaciju doktorskog studijskog programa, iznos stipendije je 1.025,50 € mjesečno.
  • Univerzitetski profesori, istraživači i umjetnici mogu ostvariti pravo mogu ostvariti pravo na stipendiranje studijskog boravka na instituciji u Slovačkoj u trajanju od 1 do 10 mjeseci. Moraju biti pozvani na nastavni/istraživački/umjetnički boravak u Slovačkoj od strane institucije sa važećim sertifikatom za obavljanje istraživanja, koja nije privredno društvo i ima sjedište u Slovačkoj. Iznos stipendije zavisi od radnog iskustva i kvalifikacija, odnosno: 1.025,50 € za kandidate koji ne posjeduju diplomu doktorskih studija i imaju do četiri godine radnog iskustva; 1.370,00 € za kandidate koji posjeduju diplomu doktorskih studija i imaju do deset godina iskustva; i 1.470,00 € za kandidate koji posjeduju diplomu doktorskih studija i imaju više od deset godina iskustva.

Studenti i doktorandi takođe mogu ostvariti pravo na dodatak za putne troškove u zavisnosti od udaljenosti između mjesta njihovog stalnog boravka i boravka u Slovačkoj (minimalno 200 km), u iznosu od 50,00 do 1.100,00 €.

Prijave se podnose isključivo elektronskim putem preko internet stranice: www.scholarships.sk. Prijava i potrebna dokumentacija dostavljaju se na engleskom ili slovačkom jeziku.

Dokumentacija za prijavljivanje obuhvata: CV, motivaciono pismo, program studijskog/istraživačkog boravka, preporuke univerzitetskih profesora, potvrde o studiranju, pozivno pismo od ustanove domaćina i, za doktorande, listu publikacija.

Rok za prijavljivanje je 31. oktobar 2024. godine do 16:00 CET, a stipendirani boravci počinju tokom ljetnjeg semestra akademske 2024/2025. godine.

Proces selekcije sprovodi Komisija angažovana od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke, na osnovu kriterijuma kao što su: kvalitet prijave, doprinos koji kandidat može dati ustanovi domaćinu, program studijskog i istraživačkog boravka, motivaciju kandidata itd. Za dodatne informacije o uslovima prijave i potrebnoj dokumentaciji, posjetite zvanični sajt programa: www.scholarships.sk, dok se više detalja o uslovima programa može pronaći na sljedećem linku.

Takođe, za dodatna pitanja zainteresovani mogu kontaktirati administratore programa direktno:

Kandidatima se takođe preporučuje da isprate webinar o procesu prijavljivanja koji će se održati 4. oktobra 2024. godine u 13:00 časova, na engleskom jeziku. Više detalja o webinaru, na sljedećem linku.

Podsjećamo, Nacionalni program stipendiranja Slovačke Republike pokrenut je 2005. godine i finansira se od strane Ministarstva obrazovanja, istraživanja, razvoja i mladih Slovačke Republike.

Program omogućava mobilnost studenata, doktoranada, univerzitetskih profesora, istraživača i umjetnika u cilju studijskih, predavačkih ili istraživačkih boravaka u Slovačkoj.