Međunarodna konferencija o kulturnim politikama održana u Podgorici

Međunarodna konferencija “Kulturna politika. Razvoj. Procesi” nastala u organizaciji Univerziteta “Mediteran” Podgorica i Compendium of Cultural Policies and Trends uz podršku institucija, Muzeji i galerije Podgorice, Sekretarijata za kulturu – Glavni grad Podgorica i Ministarstva kulture i medija Crne Gore, održana u prostorijama Muzeja i galerija i Kuslevovj kući, 26 i 27. septembra, okupila je veliki broj kulturnih djelatnika, profesora i istraživača iz više od 50 zemalja u cilju razmijene ideja i iskustava o ključnim pitanjima savremene kulture, njene organizacije i zaštite.

Na konferenciji je bilo riječi o opštem stanju kulturnog sektora u Evropi, kao i o pojedinačnim primjerima iz Njemačke, Irske, Velike Britanije, Estonije, Bugarske, Švedske, Crne Gore i drugih zemalja.
Konferenciju je otvorila ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović, zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević, direktorka Muzeja Ivana Ćupić i sekretarka za kulturu Glavnog grada Snežana Tomanović. U ime Univerziteta “Mediteran” Podgorica, skupu se obratila rukovoditeljka Kancelarije za međunarodnu saradnju i predavač Nataša Kraljević, ekspertkinja Compendium tima, koja je učestvovala u dvodnevnim sesijama, pored Princa Nikole Petrović Njegoš, i vizuelne umjetnice Natalije Vujošević kustoskinje u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore. Moderatorke sesija bile su gospođe Aleksandra Božović direktorka Filmskog centra Crne Gore i Ana Medigovic iz Gradskog pozorišta.

Za vizuelni identitet cijelog događaja bio je zadužen profesor Nikola Latković, a fotografije je uradio van. profesor Balša Gobović i prodekan Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Univerziteta Mediteran Podgorica.

Produkcijski tim potpisuju Jelena Božović, Ana Janković, Ivana Đurašković i Ana Lazarević.

Gosti iz inostranstva su imali priliku da se upoznaju sa narodnim plesom naše zemlje dvadesetominutnim nastupom kulturno-umjetničkog društva “Crna Gora” uz guslara Maksima Vojvodića.

Program konferencije možete pogledati ovdje

Više o asocijaciji Compendium ovdje.

Kategorija vijesti ,