Fakultet vizuelnih umjetnosti i ove godine dio manifestacije “Dani evropske baštine”

Povodom obilježavanja međunarodne manifestacije “Dani evropske baštine – održiva baština 2022” u periodu od 26. 09 do 3. 10 2022. godine, sa ciljem približavanja kulturne baštine široj javnosti, a na osnovu odabira učesnika odlukom Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Fakultet vizuelnih umjetnosti će i ove godine učestvovati u manifestaciji video-audio radionicom “Spomenik Partizanu Borcu”, zakazanom za srijedu 28.09 u 15h.

“Spomenik Partizanu Borcu” je audio-video radionica koja ima za cilj da, kroz zabavu, upozna djecu sa umjetnošću videa i zvuka na lokalitetu Park šume Gorica u Podgorici kod Spomen-grobnice palim herojima (spomenik “Partizanu Borcu”). Radionica je zamišljena kao kreativni proces za djecu uzrasta od 7 do 12 godina, koja će ih naučiti kako se prave kratki video-audio prilozi o ovom kulturnom dobru (u trajanju do 5 minuta) ali i omogućiti da savladaju neke nove pojmove, uz asistenciju docenata fotografije i zvuka na Fakultetu vizuelnih umjetnosti, Balše Gobovića (MA) i Marka Gošovića (MA). Takođe, polaznici radionice će upoznati istoriju ovoga spomenika, zaštićenog zakonom, kroz predavanje sa dipl. arheologa i master menadžera u kulturi i medijima Dušana Medina.

S obzirom da je Crna Gora jedna od 50 potpisnica Evropske konvencije o kulturi Savjeta Evrope i od 2022. godine i 44. zemlja članica asocijacije Compendium Cultural Policies & Trends zahvaljujući aktivnostima našeg fakulteta i Univerziteta “Mediteran” Podgorica, Fakultet vizuelnih umjetnosti je, može se reći redovan učesnik pomenute manifestacije. Prošle godine je projektom “Art terapija” bio jedan od 13 programa koje je izabralo MPNKS, dok je prije toga učestvovao još dva puta u ovom programu i to 2018. godine sa kreativnom radionicom “Duklja u očima djeteta” i 2019.godine sa programom “Lumen herbarijum”.

Kategorija vijesti ,