Menu

Na Univerzitetu Mediteran će se 16. novembra u 12h održati događaj o stradanju od atomske bombe japanskih gradova Hiroshima i Nagasaki. Događaj je dio kampanje za promociju mira i aboliciju nuklearnog oružja. Tom prilikom će na Univerzitetu Mediteran boraviti direktor Memorijalnog muzejka Mira, Hirosohima, Gospodin Kenji Shiga,  (Peace Memorial  Museum, Hiroshima), kao i gospodin Sadao Yamamoto, jedan od malobrojnih preživjelih koji će prisutnima prenijeti dio svojih iskustava iz pomenutog perioda.

Predavanje će se održati u amfiteatru 102, na prvom spratu.

Gospodin Sadao Yamamoto, advokat za eliminaciju nuklearnog oružja

Gospodin Sadao Yamamoto je rođen 1931. godine i imao je 14 godina kada je atomska bomba pala na Hiroshimu 6.avgusta 1945. godine. Nalazio se oko 2.5. kilometara od hipocentra kada je bomba ekspolidrala. Od tada postaje advokat za aboliciju nuklearnog oružja putem držanja predavanja i svjedočenja o događajima iz tog perioda. 1970. godine je dirigovao prvim izvodjenjem ISHIBUMI - Rekvijem za muški hor, komponovanim u čast učenika prvog razreda niže srednje skole koji su svi stradali kada je bomba eksplodirala. Od tada, rekvijem se izvodi svake godine.

 

Gospodin Kenji SHIGA, Direktor Memorijalnog Muzeja Mira, Hiroshima.

Dvanaesti po redu direktor ovog jedinstvenog u svijetu muzeja, gosp. Shiga je druga generacija preživjelih (hibakusha) od atomske bombe. Kroz internacionalnu kampanju “Gradonačelnici za mir” sporovodi intenzivne aktivnosti na promociji mira i aboliciji nuklearnog oružja na globalnom nivou.

 

  

 

 

 

 

 

NA VRH