Menu

Svjetska izložba ili Expo predstavlja najznačajniju međunarodnu izložbu koja se od 1851. godine svake pete godine organizuje u izabranoj zemlji, odnosno gradu domaćinu. Zemlje učesnice predstavljaju ideje, iskustva i najbolje prakse na temu predmetnog Expo-a. Sledeća Svjetska izložba će se održati u Dubaiju u periodu od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine pod krovnom temom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“ koja obuhvata tri podteme: Mogućnost, Mobilnost i Održivost.

Prepoznajući značaj i ulogu Expo 2020 Dubai kao jedne od najprestižnijih manifestacija za promociju države i njenih potencijala, Crna Gora ima mogućnost da se globalnom auditorijumu predstavi kao atraktivna turistička i investiciona destinacija.

Iz tog razloga Ministarstvo ekonomskog razvoja, koje od ove godine koordinira aktivnostima vezanim zaučešće Crne Gore na Expo-u 2020 Dubai, obljavljuje dva Javna poziva koji predstavljaju priliku kako za preduzetnike tako i za mlade osobe da predstavljaju Crnu Goru na ovom prestižnom globalnom događaju.

Prvi poziv se odnosi na kandidovanje proizvoda za prodaju u Paviljonu Crne Gore i upućen je svim preduzetnicima, stvaraocima, start-upovima, organizacijama i drugim privrednim subjektima koji kroz kreativni izraz iz oblasti dizajna suvenira, tekstila, umjetničkih radova malog formata, prehrambrenih i kozmetičkih proizvoda valorizuju potencijale, ljepote i specifičnosti Crne Gore.

Drugi poziv upućen je zainteresovanim mladim osobama koji sebe vide u ulozi informatora u Paviljonu Crne Gore na Svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai. Informatori će predstavljaće ključna lica za kreiranje imidža Paviljona Crne Gore kod posjetilaca i ukupan uspjeh prezentacije izložbe u Paviljonu. Oni će biti zaduženi za neposrednu komunikaciju sa posjetiocima i pružanje informacija o postavci izložbe, kao i informacija o Crnoj Gori (turistička ponuda, kultura, investicioni ambijent, itd.)

Detalji Javnih poziva nalaze se na sajtu Ministarstva ekonomskog razvoja.

https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-informatore-u-paviljonu-crne-gore-na-svjetskoj-izlozbi-expo-2020-dubai

https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-kandidivanje-prozivoda-za-prodaju-u-paviljonu-crne-gore-na-svjetskoj-izlozbi-expo-2020-dubai

Ovo je prva Svjetska izložba koja se održava na prostoru Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije, stoga je učešće na ovom prestižnom globalnom događaju prilika za Crnu Goru da inicira nove i pospješi već postojeće ekonomske i investicione veze sa gradom i zemljom domaćinom, zatim sa zemljama Persijskog zaliva, kao i sa širim regionom, koji je ujedno i jedan od najdinamičnijih i najbrže rastućih regiona na svijetu.

Tokom šest mjeseci trajanja izložbe organizatori očekuju 25 miliona posjeta. Paviljon Crne Gore nalazi se na uglu dvije promenade u tematskom distriktu „Održivost“ i biće otvoren za posjetioce 12 sati svakoga dana. Ključni cilj paviljona Crne Gore biće da svakom posjetiocu pruži opšte informacije o Crnoj Gori, njenom geografskom položaju, turističkoj ponudi, investicionom ambijentu, prirodnim resursima i bogatstvu biodiverziteta. Šest mjeseci trajanja izložbe biće prilika za predstavljanje brojnih programskih aktivnosti poput konferencije o investicionim mogućnostima u Crnoj Gori, promocije turizma, kulturno-umjetničkih događaja itd. Učešće Crne Gore na Svjetskoj izložbi će biti četvrto po redu. Podsjećamo, kao Knjaževina Crna Gora, naša država se prvi put predstavila na Expo-u u Liježu, 1905. godine. Nakon obnove nezavisnosti, Crna Gora je učestvovala na Expo-u u Šangaju 2010. godine kada je crnogorski paviljon obišlo 2,484,535 posjetilaca i na Expo-u u Milanu 2015. godine, na kojem je naš paviljon osvojio
nagradu za najljepši paviljon u kategoriji klastera.

  

 

 

 

 

 

NA VRH