Brojni otvoreni pozivi u okviru klastera Zdravlje EU programa Horizont Evropa

U okviru klastera „Zdravlje“ EU programa za istraživanje i inovacije Horizont Evropa, otvoreni su bojni pozivi u kojima naučnoistraživačke institucije i sva druga pravna lica iz Crne Gore imaju mogućnost učešća pod jednakim uslovima kao institucije iz EU zemalja članica.

Klaster 1 – Zdravlje ima za cilj da doprinese ključnim strateškim orjentacijama Strateškog plana, odnosno očekivanim uticajima opisanim u destinacijama Radnog programa:

Šest destinacija Radnog programa Zdravlje su:

  1. Ostati zdrav u društvu koje se brzo mijenja;
  2. Život i rad u okruženju koje promoviše zdravlje;
  3. Borba protiv bolesti i smanjivanje tereta bolesti;
  4. Osiguranje pristupa inovativnoj, održivoj i visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti;
  5. Otključavanje punog potencijala novih alata, tehnologija i digitalnih rješenja za zdravo društvo; i
  6. Očuvanje inovativne, održive i globalno konkurentne privrede povezane sa zdravljem.

Sve otvorene pozive/teme za 2022. godinu koji doprinose navedenim destinacijama možete pogledati u Radnom programu.

Od prijedloga projekata očekuje se da osiguraju postizanje svih učinaka (expected outcomes) i uticaja koji se tiču određenih tema navedenih u Radnom programu.

Jedan od načina pronalaženja partnera za projektni konzorcijum jeste kreiranje profila institucije – Institution (Partner) Profile.

Projektna prijava za učešće u programu Horizont Evropa uvijek se podnosi elektronskim putem, putem Funding and Tenders participant Portal.

Dio A (Administrative part) se popunjava onlajn, dok se dio B (projektni formular) u pdf formatu postavlja na portal. Projektnom formualru – dijelu B možete da pristupite nakon što se ulogujete putem EU Login šifre.

Svi pozivi u okviru klastera Zdravlje otvoreni su do 21. aprila 2022. godine do 17:00h.
Dodatne informacije:
Milena Milonjić, nacionalna kontakt osoba za klaster Zdravlje
e-mail: milena.milonjic@mpnks.gov.me

Pojašnjenje:
Projekti RIA su akcije istraživanja i inovacija koja se prevashodno sastoji od aktivnosti čiji je cilj uspostavljanje novog znanja i/ili istraživanje izvodljivosti nove ili poboljšane tehnologije, proizvoda, procesa, usluge ili rješenja. U tu svrhu mogu da uključuju osnovna i primijenjena istraživanja. Finansira se 100% prihvatljivih troškova od strane EU.

Projekti IA su akcije inovacija, koji mogu da sadrže izradu prototipova, testiranje, demonstraciju, pilot i validaciju velikih proizvoda. Projekti mogu da obuhvataju ograničene istraživačke aktivnosti. Finansira se 70% prihvatljivih troškova od strane EU.

Kategorija vijesti ,