Poljska-program stipendija “Stefan Banach”

Program ima za cilj da podrži društveno-ekonomski razvoj zemalja u razvoju podizanjem nivoa znanja i obrazovanja građana zemalja Istočnog partnerstva, Centralne Azije i Zapadnog Balkana. Riječ je o zajedničkoj inicijativi Ministarstva vanjskih poslova Poljske i Nacionalne agencije za akademsku razmjenu (NAWA) koja se sprovodi u okviru

Programa poljske razvojne pomoći. Pokrovitelj programa je Stefan Banach, istaknuti poljski matematičar, suosnivač škole za matematiku u Ljovu i odsjeka za matematiku – funkcionalna analiza.

Program nudi mogućnost master studija u oblasti inženjeringa, tehnike, poljoprivrede i prirodnih nauka na državnim univerzitetima, uz oslobađanje od školarine, sa mjesečnom NAWA stipendijom za pokrivanje troškova boravka u zakonski određenom periodu za obrazovanje u Poljskoj.

Ponuda za program stipendiranja upućena je studentima iz zemalja koje je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Poljske označilo kao prioritetne za program: Bjelorusija, Ukrajina, Armenija, Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, Kazahstan, Kirgistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Turkmenistan, kao i zemlje Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Više informacija o ovom Programu, kao i o uslovima konkurisanja, zainteresovani mogu naći na internet adresi: https://nawa.gov.pl/en/students/foreign-+students/the-stefan-banach-scholarship-programme/call-for-proposals

Svi budući korisnici stipendije, kao i ostali studenti crnogorskih univerziteta, koji će kroz programe razmjene studenata boraviti u Poljskoj, imaju priliku da pohađaju besplatan kurs poljskog jezika koji organizuje Ambasada Republike Poljske u Podgorici. Kurs počinje 15. marta 2019. godine u 17 sati i održaće se svakog petka, u terminu od 17 do 19 sati, u Sali Centra za obrazovanje i odgoj „Don Bosko“ pri crkvi Presvetog Srca Isusova na Koniku. Kurs će trajati do juna ove godine, a predavanja će voditi lektorke koje već godinama predaju poljski jezik, Vanda Vujisić i Marta Borovjec Jokić.

Kurs poljskog jezika se finansira iz sredstava Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske i besplatan je. Zainteresovani se mogu javiti na elektronsku adresu: wanda.vujisic@gmail.com

Za sva dodatna pojašnjenja i informacije o ovom programu, načinu aplikacije, potrebnoj dokumentaciji koju treba podnijeti, zainteresovani kandidati mogu da se obrate kontakt osobi ovog Programa:

Aleksandra Długosz

e-mail: aleksandra.dlugosz@nawa.gov.pl

Kategorija vijesti ,